Kategorier
Jurist

Våldtäkt – en allvarlig kränkning

Att bli utsatt för ett försök till eller ett fullföljande av en våldtäkt innebär en djup och allvarlig kränkning, som kräver att brottsoffret får adekvat hjälp.

Våldtäkt är ett brott som förekommit i alla tider och rapporter om våldtäkter förekommer ständigt i våra medier. Lagstiftningen har skärpts successivt under de senaste årtionden i vårt land med bland annat en lag om absolut samtycke. Det går till och med att bli dömd för våldtäkt även om penetration inte förekommit. Via dejtingsidor kan exempelvis unga människor förmås utföra sexuella handlingar. Den som uppmanar någon till sådant kan bli åtalad och dömd.

Trots den skärpta lagstiftningen förekommer en rad fördomar kring våldtäkter. Åsikten att brottsoffret har sig själv att skylla genom att vara för lätt klädd är inte helt ovanligt. Om offret frivilligt har följt med hem till den bostad där den anklagade bor, blir fördömandet allt hårdare. Men att följa med någon hem innebär inte att man är beredd att ha samlag.

Åtgärder efter en våldtäkt

Att bli utsatt för en våldtäkt kan bli ett livslångt trauma. Rent psykologiskt kan det vara förklarligt att offret kan förtränga det inträffade. Och inte sällan är det vanligt att känna skam och förnedring i kombination. Att anklaga sig själv är inte heller helt ovanligt. Vad ska då ett brottsoffer göra? Det första steget är att omedelbart anmäla brottet till polisen så att spår från gärningsmannen kan säkerställas. Att direkt ta kontakt med en advokat är också ett bra första steg. Och självklart gäller det att snarast möjligt låta sig bli undersökt på ett sjukhus.

En rättegång i ett våldtäktsmål kan vara känsligt och obehagligt för ett brottsoffer. Gärningsmannens försvarsadvokat kan ställa närgångna frågor som kan upplevas som förnedrande. För stöd vid en rättegång har brottsoffret rätt till målsägarbiträde. Kostnaden för denna insats betalas av staten.

Mer information för dig kan du hitta på webbsida: våldtäkt.com