Kategorier
Bygg & Renovering

Ta hjälp av en takläggare i Stockholm för att hitta rätt taktyp

Ska ni lägga om taket i Stockholm och funderar på om det också går att byta taktyp? Då kan ni behöva rådfråga en takläggare om olika material och även ansöka om bygglov från kommunen.

Vid takläggning brukar man vanligtvis välja samma typ av material som tidigare, då arkitekten troligtvis hade en särskild tanke med valet. Men i vissa fall kan det vara bra att byta. Som exempelvis om man inte har råd att lägga om tegeltaket eftersom materialet är det dyraste av alla. Då är det givetvis bättre att välja ett annat billigare material, än att inte lägga om taket alls. Vissa material är också viktmässigt mer skonsamma mot konstruktionen, och det kan av den anledningen ibland vara bra att byta.

Få taket undersökt av en takläggare kostnadsfritt

Tyngd, väder och vind, men också taklutning har betydelse för vilka takmaterial som fungerar att lägga. Bor man kustnära där det blåser mycket fungerar det bäst med bandtäckta plåttak eller papptak. Har man ett hus med platt tak fungerar papptak eller sedumtak bäst. Det kan var svårt att själv veta vilka olika typer av material som fungerar och som passar huset bäst. Då kan man rådfråga en takläggare. Enklast gör man detta i samband med att man tar in ett kostnadsförslag. De flesta takläggare brukar komma på ett kostnadsfritt besök och undersöka taket innan de lämnar en offert. Ofta krävs det ett bygglov för att få byta taktyp, och det gäller att vara ute i god tid.